Herfsttij

“Er is een oude meneer die naar je vraagt.” Voorzichtig komt mijn collega het magazijn binnengewandeld. “Tenminste, ik denk dat hij jou bedoelt. Loop je mee?”
Het is de laatste en drukste dag van mijn werkweek en ietwat sikkeneurig heb ik me op de afwas gestort. Even weg van de mensen, lekker bakplaten en borden door de vaatwasser rammen zonder daarbij te glimlachen en de halve wereld een fijn weekend te wensen. Het leven gaat me vandaag uitzonderlijk moeilijk af: er zit een gat in mijn schoen, ik heb wallen ter grootte van de provincie Limburg, broodmessen en baksels vallen spontaan uit mijn handen en overal waar ik ga laat ik een spoor van vernieling en plakken ham achter. Ik ben niet met het verkeerde been uit bed gestapt. Het voelt meer alsof ik geheel zonder benen uit bed ben gedonderd en me alsnog spartelend door deze horrorvrijdag moet zien te hijsen.
“O jee,” zucht ik.
Met knikkende knieën loop ik de winkel in. Meneer heeft vast een klacht, zo'n dag is het gewoon. In godsnaam, heb ik saucijzenbroodjes opgespoten met banketbakkersroom? Fouten gemaakt bij het afrekenen? Recep Erdogan beledigd? INVALIDEN EN KINDEREN AAN HET HUILEN GEMAAKT? Bring it on, oude man! God-o-god-o-god. Was het maar vast weekend.
Maar nee, voor de toonbank wacht mij een vriendelijk gezicht. Welk een verademing! Ik herken de man onmiddellijk. Met enige regelmaat koopt hij een halfje bruin met sesam en tot voor kort droeg hij altijd knalpaarse, vingerloze handschoentjes. Heel hip en badass, zeker op die leeftijd. Het toeval wil dat ik de hele winter met precies dezelfde handschoenen heb rondgelopen. Daarbij zijn de man en ik ook nog eens in dezelfde periode ons handschoeisel kwijtgeraakt. Ik toen ik tijdens een uitlaatronde mijn hond uit een baggersloot moest redden, hij doordat zijn nichtje het hem simpelweg verbood de handschoentjes nog langer te dragen. Ze vond ze te blits, voor zo'n oude man. Dit hele handschoenendebacle heb ik dan weer te horen gekregen tijdens het snijden van een stuk of drie halfjes bruin met sesam, in behapbare hoofdstukken, uitgesmeerd over evenzoveel iets te koude lenteweken. Ik vind dat mooi om te bedenken.
“Ik wil dit aan u geven,” zegt de man.
Met een triomfantelijk gezicht overhandigt hij mij een grote, gele envelop. “Jongedame verkoopster Bakkerij,” staat er in sierlijke letters op de voorkant. Ergens onderin een hoekje: “Ik kan ze niet dragen, dan wordt mijn nichtje kwaad.”
“O, wauw. Zal ik het nu openmaken? Of thuis?”
“Ja, ja! Open maar.”
Ik open de envelop en houd 'm ondersteboven. Op de toonbank liggen twee vingerloze handschoentjes. Zwart met gele streepjes, het etiket zit er nog aan. De paarse exemplaren waren nog best braaf, vergeleken met deze punkhandschoenen. Verbijsterd kijk ik de man aan.
“Huh, maar – zijn die voor mij?”
“Ja, ik mag ze toch niet dragen! Eerst had ik die paarse, die mochten al niet. Toen kocht ik deze, nou, die waren dus ook niet goed. Daarom heb ik nu simpele zwarte.”
Even ben ik sprakeloos. Ik staar naar de envelop en moet moeite doen om niet in snikken uit te barsten, daar achter de toonbank. Het voorval voelt als een hoopgevend madeliefje in eindeloze vierkante meters stront; nog steeds ben ik moe, nog steeds ben ik gestrest, mijn relatie is nog steeds naar de tering en nog steeds moet ik in allerijl op zoek naar woonruimte voor mij alleen. Maar hé, mijn handen worden niet koud! Allemaal dankzij deze vriendelijke man in de herfsttij van zijn leven. It's something.
“Weet u het zeker? Ah, ik vind dit heel leuk. Heel.”
De man grijnst breed en drukt me de hand, warm en bemoedigend, een beetje zoals Zwarte Piet die pepernoten uitdeelt. Het zegt me dat er morgen weer een dag is – en daarna nog een, en nog een, en nog een – en dat er uiteindelijk heus een dag komt waarop de dingen opeens weer goed zijn.
“Bedankt,” zeg ik. “Echt bedankt.”


Zondag 08 Mei 2016 op 15:07  |   Geen reacties  |  
  |    |  

Madelon

“Potdomme, Madelon – gewoon poepen, nou!”
Het is zeven uur in de ochtend, ik ben nog geen tien minuten wakker en dit zijn de eerste woorden die ik hoor. Ze komen uit de mond van een verkreukte vrouw van middelbare leeftijd. Op de grasstrook nabij mijn huis sjort ze aan een sjekkie en aan twee parmantige hondjes in roze tuigjes. Mijn eigen hond neemt onmiddellijk zijn alfapositie aan: borst vooruit, oren omhoog, verbeten bekje. Een hond met een missie.
Net als Madelon, trouwens.
“Poepen!” herhaalt de vrouw. “Kom op, Maddie.”
“Goedemorgen,” mompel ik.
De vrouw kijkt achterdochtig mijn kant op. Misschien komt dat omdat ik met mijn grote muts en bril toch iets teveel op een zedendelinquent lijk. Een perfecte manier om zedendelinquenten op afstand te houden, daar heb ik goed en lang over nagedacht, maar soms werkt het me ook tegen. Als klap op de vuurpijl besluit mijn hond dat dit het uitgelezen moment is om zich eens flink te gedragen als een creep. Een gluurbuur, een vieze voyeur. Hij drentelt de grasstrook op en staart Madelon intens in de ogen. Verwoed draait ze nog wat rondjes. Ik zie angst op haar platgedrukte snuitje en paniek in haar kraaloogjes terwijl ze perst alsof haar leven ervan afhangt. Tevergeefs. Madame Madelon heeft haar privacy nodig, zoveel is duidelijk.
Zwetend probeer ik mijn hond mee te trekken, maar nee, hij wil liggen. De nachtmerrie van iedere hondenbezitter: het ene moment heb je een hond, het andere moment een blok beton met uitzonderlijke centrifugale krachten aan een touwtje. Nog altijd kijkt mijn viervoeter intens geconcentreerd naar die arme Madelon. Ik zucht. Het is tijd om mijn verlies te nemen.
“Sorry. Hij, eh... Hij wil echt kijken.”
Madelon tuurt vragend naar haar bazin, de rug nog steeds gekromd. De bazin kijkt naar mij. Ik staar naar de lucht en onderdruk de neiging om The Final Countdown te neuriën. Vroeger had ik dit wellicht een ongemakkelijke situatie gevonden, maar inmiddels weet ik dat de hondengemeenschap een soort parallel universum is met volstrekt andere gedragsregels. Hondenbezitters zijn de schaamte vaak lang en breed voorbij. Bohémien, zou ik het bijna willen noemen. Ze hebben geen oordeel over de moddervlekken op je jas, de haren op je joggingbroek, of het feit dat je zonder blikken of blozen een zak stront in een heuptasje opbergt. Ze snappen dat de wereld niet altijd mooi is. Dat de natuur bruut en onverbiddelijk kan zijn.
“TOE DAN!” hoor ik. Daarna: “Goed zo. Hè-hè.”
De vrouw zuigt aan haar sjekkie. Dan kijkt ze me verontschuldigend aan. “Zeg, ik kan dit niet oppakken, hoor. Veel te dun. Dat komt door de stress. Normaal ruim ik het altijd op.”
“Niks gezien,” zeg ik. En dat is dat.
“Nu eerst koffie. Joe.”
“Hoi hè. Smakelijk bakje.”
- - -

Dit stukkie werd gepubliceerd in Asteriks Magazine #15.


Maandag 25 April 2016 op 14:56  |   Geen reacties  |  
  |    |  

Half om half

Ik wandel mijn straat in en opeens zie ik ze in mijn voortuin staan: drie onbekende mannen met zedige gelaatstrekken. Ze bestuderen het onkruid tussen de tegels, de hondenkwijlvlekken op mijn ramen en de dinosaurus die ik bij wijze van decoratie in de vensterbank van mijn woning heb neergezet. Wat ongemakkelijk sluit ik me bij de groep aan en trek mijn koptelefoon van mijn hoofd.
“Goedemorgen,” zeg ik. “... Welkom.”
Panisch probeer ik het geluid van mijn Ipod zachter te zetten, maar mijn vingers zijn te verkleumd. Uitgerekend nu draai ik de meest agressieve hiphop die ik ken. Hard ook. De raps spuwen uit de speakers, luid en duidelijk hoorbaar voor alle aanwezigen.
“U woont hier?” begint een van de mannen. Zijn glimlach doet pijn aan mijn ogen. “Wat fijn! Mogen we u wat vertellen over onze geloofsgemeenschap?”
I GOT SOME SHIT TO SAY – ” schalt er uit mijn koptelefoon, recht door zijn vraag heen “- JUST FOR THA FUCK OF IT. THEM THANGS, THEM THANGS! DON'T EVEN AAAASK ME. I GOT SOME SHIT SO SAAAAY – ”
Een andere zendeling kijkt naar mijn dinosaurus, en dan weer naar mij, en dan weer naar de dinosaurus. Hier valt veel te redden, hoor ik hem bijna denken.
“Of we geven u deze flyer? Dan kunt u het rustig eens lezen.”
De man duwt het papiertje onder mijn neus.
De Here Jezus in pasteltinten, best wel hip.
“Sorry, maar het is niets voor mij,” stamel ik. "Zonde van de inkt, het papier. Productiekosten! Ik zou ook willen dat het anders was.”
Dat meen ik. Mensen van de kerk zijn vaak heel aardig en ze hadden vroeger in mijn geboortedorp altijd de dikste auto's. Belangrijker: soms lijkt het me zo fijn om ook eens ergens heel erg van overtuigd te zijn. Een vaste basis om naar terug te keren, een allesoverheersend doel in het leven dat volledig in relatie staat tot iets ánders dan jezelf en al je aardse ambities. Ik als heiden moet het leven zelf maar een beetje uitvogelen. Als middelpunt van mijn eigen universum, ook nog. Zonder kaders en regeltjes, in principe zonder taboes en onmogelijkheden, maar ook zonder community om op terug te vallen en volstrekt misleidt door de illusie dat alles in het leven maakbaar en mogelijk is. Dat klinkt luxe, maar gaat in de praktijk dus meestal zo:
Ruim voor de wekker word ik wakker. Ik ben een vrij mens in de bloei van mijn leven en dus heb ik grootse – nee, epische – plannen. Dit is mijn kans, want nu is er tijd en alles is mogelijk. Ik wil schrijven! … Of wil ik liever lezen? Sowieso wil ik koffie. Ja, eerst maar koffie. Wacht, een bericht over een opleiding tot TIG-lasser met baangarantie. Ha-ha, wat als ik dat zou doen? (Nee, echt – wat?) Meer koffie. Focus! Man, ik wil slapen. Mag niet. Ik wil de dag meemaken, tot laat in de avond, maar niet als dat betekent dat ik het ochtendgloren moet missen. Nooit meer slapen? Nooit meer slapen. Is het niet tijd om weer eens te verhuizen naar een andere stad? Overal wonen mensen met levens. Shiiiiit, ik wil reizen. Alleen een beetje jammer dat ik tegelijkertijd het liefst thuis ben. Vanavond patat? Nee, ik wil ook nog naar de supermarkt. Kut, is het echt al 16:00 uur? In godsnaam, waarom is het opeens 16:00 uur?
Ik wil, kortom, vaak zoveel tegelijk dat er van alles precies niets terechtkomt. Zo nu en dan slaat de paniek toe en escaleert de boel volledig uit de pan. Dan denk ik ook nog:
"Ja hallo, ik ben ook maar de dochter van een timmerman en de kleindochter van aan de ene kant een boer en aan de andere kant een bouwvakker. Volstrekt buiten de lijn der verwachtingen vertoefde ik toevallig een paar jaar in een ivoren toren tussen de wetenschappers en de rich kids, om vervolgens met een goudkleurig (#truestory) masterdiploma op zak bij de bakker te gaan werken. Ben ik dan een dubbeltje of een kwartje? Beide? Een doener of een denker? Beide. Een pretbek of een verbeten cynicus? Ja, ik denk beide. Half om half. Als een bak gehakt. Of een centaur." Tegen 23:00 uur ben ik op een slechte dag volledig uitgeput en teleurgesteld; wat bereiken een bak gehakt en een centaur nou helemaal in het leven?
“U kunt het beter aan iemand anders geven,” zeg ik.
“ – 'BOUT TO GET KAMIKAZE, FUCK A NAZI!” schreeuwt de rapper door mijn koptelefoon. Ik vermoed dat het mijn boodschap redelijk wat kracht bijzet; de mannen in mijn voortuin dringen niet langer aan en schuifelen in een keurige rij mijn tuin uit. Nog altijd glimlachen ze vriendelijk. Drie zonnestraaltjes op een koude dag in maart.
“Misschien tot een andere keer,” roept er nog eentje.
“Mogelijk!” antwoord ik.
Een antwoord dat altijd accuraat is, want hé: in een stuurloos leven is tenminste alles mogelijk totdat het onmogelijk blijkt te zijn. Dat is vermoeiend, maar ook hoopgevend. Dat is een vloek, maar ook een zegen. Amen?! Amen.


Donderdag 17 Maart 2016 op 07:29  |   Eén reactie  |  
  |    |  

The Matrix

“Koffie?”
Eigenlijk heb ik het schoteltje al klaarstaan en stroomt het zwarte goud reeds uit het apparaat. De man met het hondje hoort zo'n beetje bij het meubilair van de bakkerij. Iedere middag komt hij langs voor een bakje leut met melk en absurd veel zoetjes. Terwijl ik het drinken serveer, snuffelt zijn hond nieuwsgierig aan mijn schort. Kruimels en banketbakkersroom. Ik aai hem kort over zijn kopje.
“Wilt u er iets lekkers bij? Een krentenbol? Of een tosti?”
Een krentenbol it is.
“Ook een dikke laag boter erop?”
“GEEN BOTER!” schreeuwt de man. Het is zijn lijfspreuk, kort daarop gevolgd door een hartstochtelijk: “Ga ik van kotsen!”
Ik leg de krentenbol op een bordje. Meneer mompelt: “Nou, er is nooit meer wat op tv, hè. Niks aan. Daarom heb ik net maar een dvd gekocht. Die heb ik hier, kijk..”
Grinnikend staat hij op en wijst naar zijn buik. Goed opgeborgen onder zijn trui zie ik de contouren van een dvd-hoes. De hoekjes prikken venijnig door de kermende stof heen.
The Matrix! Die hew ik 'kocht.”
Ik giechel. Het is niet te stoppen.
Een paar dagen later zie ik meneer opnieuw.
“Nou!” roep ik. “Wat vond u van The Matrix?”
“Tja, niet zo realistisch, hè.”
Het koffiezetapparaat knerpt en sputtert.
Ik ben het er ook niet helemaal mee eens, eigenlijk.
“Maar – dat is juist de vraag die de film opwerpt, toch? Is onze realiteit wel de realiteit?”
Terwijl ik de zoveelste kale krentenbol op een bordje leg, moet ik denken aan de grot van Plato, een beroemde allegorie van de Griekse filosoof. In de allegorie zit een groepje mensen vastgeketend in een grote, donkere grot. Ze zitten met hun rug naar de opening, waardoor ze enkel de stenen achterwand kunnen zien. Achter hen brandt een vuur en voltrekt zich het echte leven: vrije mensen wandelen voorbij met allerlei voorwerpen op hun hoofd, zoals houten figuren van mensen en dieren. De gevangenen aanschouwen dit alles via het schaduwspel op de achterwand en via de echo's die door de grot schallen. Dat is hun enige werkelijkheid. Als ze zich zouden omdraaien om het leven rechtstreeks waar te nemen, in plaats van via schaduwen en echo's, dan zouden ze de nieuwe realiteit helemaal niet begrijpen. Het zou alles wat ze wisten ter discussie stellen en de meesten zouden zich snel weer omdraaien. Mensen worden nu eenmaal liever bevestigd in hun bestaande overtuigingen. Daarom zijn rituelen zo geruststellend en is lome voorspelbaarheid zo comfortabel.
“Geen boter!” schalt er door de winkel. “Dan ga ik kotsen!”
“Meent u dat?” grap ik. “En weet u het héél zeker?”

- - -
Dit stukkie werd eerder gepubliceerd in Asteriks Magazine #14.


Woensdag 02 Maart 2016 op 13:01  |   Geen reacties  |  
  |    |  

Foetsie

“Dit bin de lekkerst'n.. Deze! Kijk, hier.”
Ik sta bij het fruitschap van de supermarkt wanneer een oudere man naast me plotseling begint te praten. Met grootse gebaren maakt hij duidelijk dat ik een stukje met hem mee moet lopen. Uit zijn jas ontsnapt een geur die het midden houdt tussen zware shag en kinderboerderij. Bij de appels komt hij tot een halt.
“Foetsie!” roept hij.
“O, zijn ze net op? Die zijn vast echt heel lekker, dan.”
“Nee, nee. Zo heten ze: Foetsie.”
Nogmaals tuur ik naar het schap.
Fuji, lees ik op het bordje boven de appels. Opeens valt het kwartje.
“Ah, Fuji! Oké, ik zal ze eens proberen.”
Schaapachtig lach ik naar de appels in de hoop een soepel einde aan het gesprek te breien. Tevergeefs. Het is de grootste en meest hardnekkige discrepantie in mijn leven: ik ben bepaald niet goed in onverwachte gesprekken met vreemden – soms zelfs niet met bekenden, sorry daarvoor – maar toch word ik om de haverklap aangesproken door willekeurige mensen in de publieke ruimte. Eigenlijk is dat mooi. Ik wil graag een persoon zijn met wie mensen gemakkelijk een praatje durven te maken; dat lijkt me een goede eigenschap. Jammer genoeg heb ik er tegelijkertijd een handje van om iedere sociale interactie naderhand eindeloos te herhalen in mijn hoofd. Urenlang kan ik mezelf tergen met alles wat er ongemakkelijk was of anders had gemoeten; alles wat ik niet had moeten zeggen of juist wel. Dat is heel vermoeiend en bovendien volstrekt zinloos.
Dat laatste weet ik omdat er op mijn werk eens een mevrouw achtereenvolgens een roombroodje, een gevulde koek en een merengue kwam halen. De derde keer dat ze bij de kassa verscheen, zei ze: “Ik moet het eigenlijk niet doen, hè – ik ben al veel te dik, haha!”
In een moment van verstandsverbijstering antwoordde ik: “Haha, inderdaad!”
En nu komt het: DIE VROUW HAD NIETS DOOR. We lachten samen lekker door. Zij om haar eigen grapje en ik uit een allesverslindend schuldgevoel, maar mijn verspreking had verder geen enkele consequentie. Het leek wel alsof de opmerking überhaupt niet bij haar aangekomen was. Sindsdien heb ik het vermoeden dat het helemaal niet zoveel uitmaakt wat je zegt, zolang je er maar een heel vriendelijke kop bij trekt. Mensen zijn toch geneigd vooral met zichzelf bezig te zijn. Ze leggen heus niet al jouw woorden op de weegschaal.
Zo ook de appelconnaisseur aan mijn zijde. Die legt alleen appels op de weegschaal, zoveel is inmiddels duidelijk. Mijn ontwijkende antwoorden lijken hem volledig te ontgaan.
“Bij de groenteboer kan je ze ook per stuk kopen!” juicht hij.
“Bedankt voor de tip, maar ik heb nu deze Elstars al afgewogen. Volgende keer – ”
“ – Foetsies zijn echt de beste appels die er zijn. Fris! Sappig!”
De man pakt de zak appels uit het schap en heft ze in de lucht. Het doet me denken aan die scene uit The Lion King waarin Simba gepresenteerd wordt op de rots. Bijna moet ik lachen. Tegelijkertijd ben ik bang dat de man in blinde euforie met de zak zal gaan gooien of erger: de appels met geweld in mijn boodschappenmandje zal proppen. Uit voorzorg doe ik een stapje achteruit.
“Sorry, maar ik ben een beetje eenkennig wat betreft... fruit. Meestal eet ik alleen maar bananen. Het is al bijzonder dat ik deze appels koop – ook al zijn het blijkbaar de verkeerde.”
“Chiquita?” vraagt de man.
Het klinkt als een dreigement.
“Dole..” fluister ik.
De man kijkt alsof de eindtijd nabij is.
Note to self: voortaan bek houden over religie, politiek en fruit in het gezelschap van vreemden.
“Nou ja. De appels van Foetsie zijn toch lekkerder.”
Even overweeg ik op te merken dat de beste man nu toch echt appels met peren aan het vergelijken is, of appels met bananen – om heel precies te zijn – maar kennelijk heeft hij zelf inmiddels ook wel genoeg van onze fruitdiscussie. Zonder gedag te zeggen verdwijnt de man richting de conserven.
Foetsie met z'n foetsies, potverdorie.
Verbijsterd blijf ik achter met drie plotseling controversiële Elstars in mijn mandje. Kort vraag ik me af of de man nu boos is en of dat dan mijn schuld is, maar ik besluit mezelf vandaag eens niet te tergen. Dit soort gesprekken moeten er ook zijn: haperende, tenenkrommende pogingen om elkaar te begrijpen en dat de hele boel dan alsnog volledig uit de bocht vliegt. Het is een troostrijke gedachte dat er van ieder gesprek in elk geval maar eentje is; maar één keer vindt deze interactie plaats – tussen mij en deze willekeurige man – precies op deze plaats en op dit tijdstip. En als het ene gesprek voorbij is, staat het volgende alweer op stapel, blinkend van potentie om een positief verschil te maken. Hoe klein of triviaal ook.
Grinnikend loop ik verder. Op het bankje bij de koffieautomaat zit een zwerver die ik vaak tegenkom als ik de hond uitlaat. Hij warmt zijn handen aan het bekertje. Als je iemand maar vaak genoeg tegen het lijf loopt, wordt het vanzelf onbeleefd om elkaar niet te begroeten. De man kijkt me kort in de ogen en knikt.
“Ha,” zeg ik.
“Waar is je hond dan?!” lacht hij. “Ik zie jou nooit zonder hond..”
“Huisarrest!” roep ik. “Tot ziens, hè.”
Ik gooi een pak melk in mijn mandje en wandel tevreden verder. In woorden zegt ons gesprekje natuurlijk helemaal niets, maar tussen de regels door hoop ik dat de koffie net iets beter smaakt als je het niet altijd alleen en in stilte hoeft op te drinken.


Maandag 01 Februari 2016 op 17:42  |   Geen reacties  |  
  |    |  

De familie Weesgegroet komt samen

Zo, ik weet niet wat jullie de afgelopen dagen hebben gedaan, maar ik heb even een uit de kluiten gewassen kerstverhaal geschreven: “De familie Weesgegroet komt samen.” De eerste alinea is hieronder te lezen. De familie nam in mijn hoofd namelijk opeens nogal grote proporties aan, dus eigenlijk is het verhaal te lang geworden om op deze plek te publiceren. Wil je het hele epistel lezen? Klik dan onderaan dit bericht op "IN GODSNAAM IK WIL VERDER LEZEN!"

- - -

Het was een winterse eerste kerstdag toen Truus Weesgegroet, een kwieke dame van 71 jaar, haar roze skipak aantrok en zich in de kruipruimte van haar aanleunwoning liet zakken. Al jaren koesterde ze de wens zich volledig aan de feestdagen te onttrekken, al was het maar voor een keertje, maar hoe ze ook protesteerde en tegensputterde: ieder jaar opnieuw werd ze door haar enige zoon opgehaald om de kerst bij hem en zijn gezin door te brengen. Dit jaar was ze vastberaden de rust te krijgen die ze verdiende, al waren haar methodes misschien wat onorthodox. Onder de grond konden ze haar tenminste onmogelijk vinden.
Een uur voor haar afdaling had ze een thermoskan koffie gezet, het skipak en een duikbril uit de berging gehaald, de batterijen van haar zaklantaarn opgeladen en een stapel Libelles in een rugtasje gestopt. In het kader van de veiligheid bracht ze alleen haar buurvrouw, oud en seniel genoeg om niets te verklappen, op de hoogte van het plan.
„Deze kerst ga ik ondergronds. Mochten de kinderen bij jou aanbellen, zeg dan maar dat ik op een cruise ben,” had ze gefluisterd. „Geen politie. Begrepen? Absoluut geen politie.”
Truus voelde zich euforisch toen ze het luik in de hal openklapte, haar onderlijf in het gat liet zakken en voorzichtig ging zitten. Het skipak leek redelijk bestand tegen de kou en voor het comfort had ze eerst een kussentje in het gat laten zakken. Beheerst poetste ze de glazen van haar duikbrilletje en spande het elastiek rond haar hoofd.
„Funest voor mijn coiffure,” mompelde ze. Het was de prijs die ze moest betalen. Ze zette de rugtas naast zich neer en knoopte het koortje van de zaklantaarn aan de onderkant van het luik. Nu was alles gereed. Langzaam liet Truus Weesgegroet ook haar bovenlijf zakken, net zolang totdat ze languit op de bodem van de kruipruimte lag. Ze strekte haar rechterarm uit, zover als ze kon, en trok met een ferme ruk het luik toe. Daarna knipte ze de zaklantaarn aan. Een warm licht scheen door de ruimte en een voldane zucht ontsnapte uit haar tengere lijf.
„Zaaalig! Zalig kerstfeest.”

- - -

IN GODSNAAM IK WIL VERDER LEZEN! 

GOOBY PLZ VERDER LEZEN


Zondag 27 December 2015 op 17:53  |   Geen reacties  |  
  |    |  

Analysis paralysis

Ik ben iemand die graag tienmiljard jaar nadenkt alvorens tot actie over te gaan. Dat is soms handig en soms ook helemaal niet, bijvoorbeeld als je probeert een auto te besturen. Zo kon het gebeuren dat ik laatst – na een rijles gericht op kijktechniek – absurd lang als een soort bevroren Nijntje uit het zijraam zat te turen in de geparkeerde lesauto, wachtend op het goede moment om uit te stappen. Kijken, wachten, weer kijken, wachten. Kijken. Wachten. Net zolang totdat mijn instructeur om de auto heen liep en mijn portier opende.
“Je mag er nu wel uitkomen, hoor.”
“O ja, haha. Ik zag nog wat... weggebruikers...”
Als het aan mij had gelegen, was ik in de auto blijven zitten totdat het gehele wegdek (en bij voorkeur ook het luchtruim) leeg was en had ik dan pas mijn deur geopend. Helaas betekent dat in de praktijk dat ik zo'n beetje tot het einde der tijden in die lesauto zou moeten zitten en daar een langzame en eenzame dood zou sterven, wachtend op dat ene perfecte moment. Zo werkt het niet in het verkeer. Ook niet in het leven, trouwens. Dingen gaan nu eenmaal zelden perfect en daarom moet je jouw handelen voortdurend aanpassen aan steeds veranderende, niet-optimale situaties. Je moet goed kijken, kansen herkennen, als een eindbaas beslissen en dan – o, de horror – ook nog onmiddellijk handelen. Anders is het moment alweer gevlogen.
Voor notoire twijfelaars is dat moeilijk.
Buurmannen en ooms met dikke bee-em-weees mogen het allemaal anders beweren.
Maar: voor sommige mensen is het gewoon moeilijk.
Oké?!
Bij het benaderen van een drukke verkeerssituatie wil ik diep van binnen het liefst de auto stilzetten, een reflecterend hesje aantrekken, het wegdek afzetten met rode linten, een plattegrond uittekenen met daarop alle verkeersdeelnemers en hun mogelijke vervolgroutes, mijn theorieboek erbij pakken, notities maken, naar huis lopen, een bakje koffie zetten en dan aan mijn bureau een plan van aanpak maken om dat kruispunt eens op de meest correcte en veilige manier over te steken. Maar helaas: bij terugkomst zou mijn auto weggesleept dan wel geramd zijn en de situatie alweer totaal anders in elkaar steken. Ik zou nooit ergens geraken.
Het is heel onhandig om zo te leven.
Het is ook helemaal niet leuk.
Onlangs ben ik te weten gekomen dat dit mankement een naam heeft en nou ja, een label is altijd troostrijk: analysis paralysis. Dat is niet alleen een verdomd goede naam voor een stonerband, het is ook, nu komt het: “het zodanig over-analyseren van een situatie dat het daadwerkelijk nemen van een beslissing of het uitvoeren van een actie er nooit van komt.” Eigenlijk is analyse-verlamming heel stom, want negen van de tien keer is een niet-perfecte beslissing altijd nog beter dan helemaal geen beslissing. Anders gezegd: op heel veel momenten in het leven kun je prima doorkarren – ook al ben je niet zeker van de route – en gaandeweg de koers bijstellen. Je bent in ieder geval onderweg. Dat brengt je altijd verder dan de auto überhaupt niet starten omdat er misschien verderop drie beren op de weg staan die mogelijk hand in hand aan het tapdansen zijn en dan kan jij er in dat zeer specifieke geval, eventueel en in de toekomst, niet langs.
Sinds ik zo nu en dan dus een auto bestuur, ben ik genoodzaakt te accepteren dat ik niet altijd alle mogelijke toekomstscenario's tegen elkaar kan afwegen en dan toch (God hebbe mijn ziel) een beslissing moet nemen. Plotseling het stuur loslaten om eens lekker te gaan nadenken is in de auto vrijwel altijd de minst goede optie, dus ik zal wel moeten. Het enige wat ik kan doen is erop vertrouwen dat ik die potentiële beren op de weg heus wel op tijd zie. Mochten ze dan ook nog eens tapdansen, dan kan ik altijd nog omrijden.
No problem.
Met die bevrijdende gedachte in het achterhoofd, reed ik laatst zwetend als een otter over een stel lege parkeervakken terwijl ik helemaal niet zeker wist of dat wel mocht. Het was zeer a-typisch en best wel badass. Ik reed zo traag als een platgetrapte slak en er was geen mens op straat. Met een stalen gezicht liet ik de auto over de strepen en vakken heen rollen.
“Mag ik hier eigenlijk wel rijden? Zomaar over die vakken?”
Ik probeerde nonchalant te klinken.
“Ja hoor. Weet je wanneer je daar niet moet rijden?”
Tot zover de nonchalance.
“Ehm, ehm... Nee?!11!?!! :O”
“Als er auto's staan. Hahahaha.”
Daarna kreeg ik een schoolkrijtje van Venco, mijn favoriet. Het was het meest euforische dropje dat ik ooit at. Ik verorberde het terwijl ik de auto bestuurde – dat kan gewoon tegelijk – en dacht op dat moment niets anders dan: “FUCK YEH IK BESTUUR EEN AUTO EN EET EEN DROPJE ZONDER ER TIENMILJARD JAAR ALLEEN MAAR OVER NA TE DENKEN. IK... DOE... DINGGEEEN!”
Wat een opluchting te weten dat het soms zo simpel kan zijn;
mijn rijlessen zijn nu al meer dan de moeite waard.


Dinsdag 10 November 2015 op 07:26  |   Eén reactie  |  
  |    |  

Niks doen

In mijn vrije tijd mag ik graag niks doen. Helemaal niks uitvoeren met helemaal niemand op helemaal geen bijzondere plek: dat is mijn favoriete hobby. Ik ben er heel goed in. Ik kan zo een uur uit het raam kijken en dat voelt dan als vijf minuten. Saai wordt het nooit. Helaas is niks doen taboe. Dat zie je direct als je op Facebook kijkt en ik weet het al helemaal zeker sinds ik Expeditie Robinson volg.

Het is grappig om te zien: je zou zeggen dat zo'n onbewoond eiland de ultieme plek is om eens lekker helemaal niks te doen – maar zodra je er een groep mensen neerzet, gaan ze kennelijk allemaal hun uiterste best doen om zo hard mogelijk te werken. Ze lopen heen en weer met hout, ze ritselen tussen de bladeren, de alfamannen klimmen in kokosnotenbomen. Het noodzakelijke werk zou vast veel efficiënter en eerlijker verdeeld kunnen worden en dan zou het vast niet nodig zijn dat iedereen zich de hele dag zo druk maakt. De mensen zouden tijd hebben om van het uitzicht te genieten en over het leven na te denken. Maar helaas: iedereen op het eiland is bang om lui gevonden te worden. Wie zichtbaar niets om handen heeft, is namelijk af. Desnoods doe je maar alsof. Loop heen en weer met stukken hout! Heen en weer! Nu hakken! En weer terug! Zo werkt het in de echte wereld ook. Beter bullshit bezigheden dan geen bezigheden.

Als iemand mij vraagt of ik nog plannen voor het weekend heb, heb ik niet het gevoel dat ik mag antwoorden: “Nee, helemaal niks.” Zeker niet als de persoon die de vraag stelt net heeft verteld dat hij zaterdagochtend een sportwedstrijd heeft, in de middag gaat collecteren voor geiten met een visuele beperking, daarna sushi zal eten met collega's en tot slot samen met een tinderdate een bobslee gehuurd heeft. Maar hé: zondag lekker relaxen en bijkomen tijdens een spoedcursus Tai Chi in Appingedam. Na zo'n hele rits aan plannen voel ik me vaak genoodzaakt mijn niksige vooruitzichten toch maar iets mooier voor te stellen dan ze daadwerkelijk zijn: “Nou ja, ik ga met de hond wandelen. En soep maken? Enzo.”

Er lijkt eigenlijk maar één veilige manier te zijn om over niks doen te praten: heel veel doekjes om al dat niks winden en het vervolgens zo goed mogelijk presenteren als – o, de ironie – een activiteit. Niks doen heet dan opeens meditatie of mindfulness en je staat er om zes uur 's ochtends voor op, want dat is allesbehalve lui. Laatst zag ik dat er een yogaschool bij mij in de buurt een cursus 'silent sitting' aanbiedt. Waarom in godsnaam kunnen we niet meer gewoon zelfstandig stilzitten en onze bek houden? Dan gaat er toch iets mis?

De penibele staat van de wereld kwam ik onlangs mooi samengevat tegen in de vorm van een flesje douchegel dat ik afgelopen zomer cadeau kreeg. Toen ik onder de douche lekker niks aan het doen was, had ik de tijd het etiket eens goed te bekijken: 'Yogi Flow Indian Rose Foaming Shower Gel: herstelt de innerlijke harmonie en verzorgt lichaam en ziel'. Poeh hé. Omdat ik nog geen zin had om onder het warme water vandaan te komen, besloot ik ook de achterkant te lezen. Staat er opeens in heel kleine – jawel, dat kan – hoofdletters: “INHOUD STAAT ONDER HOGE DRUK. NIET IN DE OGEN SPUITEN, ZOEK MEDISCHE ASSISTENTIE IN HET GEVAL VAN CONTACT MET DE OGEN!! LICHT ONTVLAMBAAR. UIT DE BUURT HOUDEN VAN OPEN VUUR.”

Het absurde contrast op dat flesje douchegel zette me aan het denken, daar heb je tijd voor als je niks doet. Wij zijn die douchegel: we staan onder hoge druk om iets van het leven te maken – gewoon omdat het kan – en moeten daar ook nog ieder moment van genieten. Ga er maar aan staan. Wie niet oppast, maakt zoveel van zijn leven dat dat leven een heel eigen leven gaat leiden. Je raakt licht ontvlambaar. Voor je het weet sta je in de hens en nog een paar activiteiten later ben je helemaal uitgeblust. Van binnen dan. De buitenwereld ziet eerst nog die vette laag wanhopig aangebrachte Yogi Flow, oppervlakkige verzorging voor lichaam en ziel.

Ik zie het te vaak gebeuren. Ik vind dat maar niks.

Daarom sta ik op voor niks doen, treuzelen, lanterfanten, apathisch uit het raam staren. Het mag. Voel je niet schuldig en wees niet bang dat je erin blijft hangen. Het mooie van niks doen is namelijk dat uit het niets – door je te vervelen en je gedachten rare kronkels te laten maken – vaak de meest creatieve ideeën ontstaan. Ideeën die de moeite waard zijn en die je misschien gemist zou hebben wanneer je door was gegaan met rennen, ruis en routine. Zo wordt niets altijd wel weer iets en dat is het beste gevoel ooit.
(Op lekker niks doen na, dan.)


Zaterdag 17 Oktober 2015 op 13:18  |   Geen reacties  |  
  |    |