Groeten vanaf het Cambuurplein

Gepubliceerd in Asteriks Magazine #5
---
Bijna dagelijks geniet ik van de ambiance op het Cambuurplein, het meest levendige winkelplein van Leeuwarden. Zo trof ik daar onlangs drie druk kwebbelende mannen op leeftijd: eind zestig, pas gepensioneerd. Van hun vrouwen hadden ze een dagje de leiding gekregen over de boodschappen. Die last konden ze maar beter samen dragen.
Tegelijk met de heren betrad ik de supermarkt, alwaar het grote groeten begon. “A goeie!” bulderde het drietal. De rimpelige handen gingen in de lucht. Toen de hele winkel eenmaal op de hoogte was van hun aanwezigheid, rukten de senioren op naar de groente- en fruitafdeling. Keurend pakte een van de mannen een peer uit het schap. “Net sa knipe,” zei de luidste man van het stel. Daarna: “Het is je vrouw niet!”
Na een kort maar lawaaiig rondje door de winkel verschenen de mannen bij de kassa. Ze stonden met de handen in de zakken voor de lopende band en loerden naar een oudere dame die aansloot in de rij. “Sorry mevrouw – ik ga sluiten,” zei de caissière. De vrouw keek gepikeerd en schuifelde naar een andere kassa. “Ja, laat die ouwe maar lopen!” grapte het alfamannetje. Hij voegde er een vette knipoog aan toe.
Eenmaal buiten splitsten de drie vrienden zich op. De luidste van het stel stapte op een brommertje en scheurde er ('a goeie!') vandoor. De andere twee gingen wandelend verder, met mij in hun kielzog. De perenknijper begon een onsamenhangend verhaal over zijn zoon, zijn schoondochter en een gescheurde pantalon. Een en al zorgen: “Myn skoandochter wol alles, mar kin niks – en myn soan kin alles, mar wol niks!”
“Mooi klaar mee,” zei de ander.
We passeerden een ondergrondse vuilcontainer. 'Dómme, wat stinkt dat!” bulderde de perenknijper. Zijn uitbarsting werd duidelijk niet alleen ingegeven door de container, maar evenzeer door die gescheurde pantalon en zijn onbenullige kinderen. De vriend had er niet van terug. Na een korte stilte deed hij een dappere poging het gesprek weer een positieve draai te geven.
“Sperziebonen – die kosten tegenwoordig ook niks meer,” mompelde hij.
De mannen staken de weg over en verdwenen uit het zicht.
“78 cent,” hoorde ik de perenknijper nog gnuiven. “Dat is dan wel weer mooi.”


Vrijdag 27 September 2013 op 18:00  |   Geen reacties  |  
  |    |  

Regionale televisie

Sinds enige tijd heb ik digitale televisie. Ik kan wel 100 zenders ontvangen op mijn dikke vette beeldbuis. Doet me niks. Het enige echt mooie aan het hele gebeuren: ik kan nu alle regionale zenders bekijken, van RTV Oost tot Omrop Fryslân. Fantastisch. Klein nieuws, op het dooie gemak gebracht en niet al te complex. Gewone mensen met een accentje die oeverloos keuvelen over het al dan niet verdwijnen van de SRV-wagen in Bontebok. Daar word ik rustig van.
Toch is het niet altijd maar vreugde en lichthartigheid op de regionale omroepen. Soms zit er opeens een boobytrap tussen; een item dat je naar de keel grijpt omdat het in zijn eenvoud meer zegt dan alle andere nieuwszenders bij elkaar. Zo kwam er laatst op Omrop Fryslân een vrij oud item voorbij, opgenomen tijdens de vorige winter. Ondanks de kou en de sneeuw was er ergens in Friesland een geitje geboren. Dat is natuurlijk wel een bezoekje van de omroep waard. Ik ging er eens goed voor zitten; het was een vermoeiende dag geweest en ik kon wel wat ongecompliceerde blijdschap gebruiken.
De boer in kwestie zag er sober en grauw uit, evenals zijn boerderij. Gelukkig lag het pasgeboren geitje er vredig bij. Blakend van gezondheid, een lichtpuntje in een verder vrij deprimerende omgeving. “Dit is toch prachtig,” zei de boer steeds. “Dat ik dit mag meemaken.” Hij leek er bijna emotioneel van te worden.
Niet zo gek, ook: na een korte stilte deelde de man mede dat hij kanker had en binnenkort zou overlijden. “Voor een ander maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit, hoor, maar voor mij is het wel moeilijk. Ja. Ik vind het wel moeilijk.” Dat zei hij ervan.
Het was hartverscheurend. Dit item ging helemaal niet over een pasgeboren geitje; dit item ging over leven en dood, dankbaarheid, angst en intense eenzaamheid. Ik was er best wel kapot van.
Kort na de afloop van het item kwam mijn compagnon de woonkamer binnen. Ik zat op de salontafel in plaats van op de bank, nog geen halve meter van de televisie, en deed een verwoede poging mijn tranen en pruillip te verbergen. Tevergeefs.
“Ik heb Omrop Fryslân gekeken,” snikte ik. “Er was een geitje geboren, dus ik dacht dat het een leuk item zou worden, met schattige shots van dat beestje en een blije boer – blijkt opeens dat die man zelf ziek is en binnenkort doodgaat. En hij denkt ook nog dat niemand hem gaat missen.”
Pas toen ik een beetje bijgekomen was, realiseerde ik me dat er in mijn hoofd eigenlijk iets heel vreemds aan de hand was. Een terminale boer met een pasgeboren geitje, dat is erg sneu. Maar het is lang niet zo vreselijk als ontelbaar veel gruweldaden en doden in Syrië. Toch heb ik daar nog geen traan om gelaten.
Bittere mensen zeggen dat het komt doordat we massaal lamgeslagen zijn: dagelijks krijgen we zoveel ellende voorgeschoteld dat al dat leed ons inmiddels gewoon niets meer doet. Maar dat is niet waar, hoor. Oprechte empathie bestaat. Het zit 'm alleen niet in de aantallen en de feiten, het grote plaatje of heel veel meningen. Je vindt het in de kleine verhalen die achter de abstracties schuilgaan.


Zondag 08 September 2013 op 17:32  |   Eén reactie  |  
  |    |